Pozvánka na Můří noc s astronomickým pozorováním

Plakát-Můří-noc-web

V obci Bezvěrov s nedalekým vysílačem Krašov se uskuteční „Můří noc“. Na programu je entomologická exkurze pod vedením Mgr. Petra Heřmana z České společnosti pro ochranu motýlů, zaměřená na noční motýly, povídání o jejich životě a určování či například ukázka různých technik lovu za účelem zjištění jejich výskytu a početnosti v Manětínské oblasti tmavé oblohy. Součástí programu jsou i odborné přednášky a astronomické pozorování dalekohledy astronomů ze Západočeské pobočky České astronomické společnosti a pracovníků Hvězdárny a planetária Plzeň. Těšit se můžete na pozorování Měsíce po první čtvrti, planety Jupiter a řady deep – sky objektů jako jsou mlhoviny a galaxie. A protože náš program začíná již v 18:00, tak za jasného počasí budeme před budovou obecního úřadu v Bezvěrově pozorovat Slunce speciálními dalekohledy. Součástí našeho programu bude i přednáškový blok, který začíná ve 20:00. Samotný odchyt nočního hmyzu a astronomické pozorování začne po 22:00 a bude probíhat na místě, které bude vybrané v závislosti na aktuálním stavu počasí a účastníci se ho dozvědí v průběhu přednášek, případně na facebookových stránkách Západočeské pobočky ČAS.

 

Exkurze se koná za každého počasí. V případě deště bude pozorování a odchyt motýlů nahrazen odbornými přednáškami, které budou probíhat na obecním úřadě Bezvěrově. S sebou si vezměte vhodné oblečení, baterku nebo čelovku. Nezapomeňte na reflexní prvky na oblečení (přesun pěšky po místní komunikaci na pozorovací stanoviště). Každý účastník podniká exkurzi na vlastní nebezpečí. Rodiče odpovídají za své nezletilé děti. Vstupné se neplatí a akce se uskuteční i za zatažené oblohy. Více informací o akci Můří noc naleznete na webových stránkách www.zpcas.cz nebo na https://www.facebook.com/zpcas.

měsíc v první čtvrti

Měsíc v první čtvrti

Současně vás chceme pozvat i na veřejné pozorování 7. 5. 2016 od 21:00 u kapličky na silnici mezi obcemi Štichovice a Česká Doubravice. Pozorování si pro vás připravila Hvězdárna a planetárium Plzeň a těšit se můžete jednak na řadu zajímavých informací o pozorovaných objektech, ale i na pohled 40centimetrovým dalekohledem. Připravenými dalekohledy budete moci pozorovat například planetu Jupiter nebo řadu deep-sky objektů. Akce se ale uskuteční pouze za jasného počasí. Aktuální informace o možnostech veřejného pozorování naleznete na webových stránkách Hvězdárny a planetária Plzeň http://www.hvezdarnaplzen.cz nebo na tel. 377 388 400

Za organizátory vás zve Josef Jíra ze Západočeské pobočky ČAS.