Astronomický den v Nečtinech 2. června

Na pátek 2. června pro Vás připravujeme odpoledne a večer plné fyzikálních pokusů, zajímavých přednášek, pozorování Slunce (ve dne) a hvězd, planet a dalších objektů noční oblohy. Akce se uskuteční na návsi v Nečtinech. Můžete se těšit na následující program:

Přednášky v muzeu

18:00 – Mars očima astronoma – Ota Kéhar
Člen České astronomické společnosti a odborný asistent Fakulty pedagogické ZČU v Plzni nás seznámí s aktuálním výzkumem Marsu.

19:15 – Můžeme zachránit noc? – Michal Bareš
Člen České astronomické společnosti a odborník na otázky světelného znečištění představí Manětínskou oblast tmavé oblohy. Má smysl chránit tmu? Jaký vliv má nadměrné noční osvětlení na náš organizmus? Co všechno můžeme vidět na tmavé obloze? To jsou jen některé z otázek, na které dostanete odpověď.

20:00 – Trpasličí planeta Pluto – Lumír Honzík
Odborný pracovník Hvězdárny v Rokycanech a Plzeňi přiblíží současný pohled na bývalou devátou planetu naší sluneční soustavy.

Astronomické pozorování

V případě jasného počasí bude na zahradě muzea probíhat pozorování sluneční fotosféry a protuberancí. Po soumraku se zaměříme na pozorování nebeských těles, galaxií, hvězdokup a dalších objektů vzdáleného vesmíru. K dispozici bude celá řada dalekohledů, rozličných velikostí a konstrukcí.

Doprovodný program

  • prezentace astronomických aktivit formou několika výstav
  • astronomické hry pro ty nejmenší
  • fyzikální pokusy předvedou odborní pracovníci oddělení fyziky FPE ZČU v Plzni

Kompletní informace naleznete na stránkách pořadatele, kterým je západočeská pobočka České astronomické společnosti.

Akce je samozřejmě zcela zdarma a je vhodná i pro děti. Těšíme se na Vás 🙂.