Odhalení největších slunečních hodin v ČR – 20.3. v Bezvěrově

Obec Bezvěrov a Česká astronomická společnost Vás zvou na na slavnostní odhalení největších slunečních hodin v ČR, které se uskuteční v úterý 20. března 2018 v 10 hodin.

Vysílač Krašov tyčící se do výšky 342 metrů vrhá stín do vzdálenosti až několik kilometrů. Jeho stožár se stál gnómonem („rafičkou“) největších slunečních hodin v ČR. Několik o řád menších, avšak i tak úctyhodně velkých číslic ciferníku tvoří zatím největší sluneční hodiny zřejmě nejen v Čechách, ale i na světě. V tomto provedení netradiční objekt, který má vhodně doplnit nabídku zajímavostí Manětínské oblasti tmavé oblohy, bude představen na katastru obce Bezvěrov. V blízkosti vysílače Krašov budou odhaleny i dvě informační tabule na odpočívce pro zájemce, kteří si budou chtít tyto velké sluneční hodiny prohlédnout.

Odhalení hodin proběhne za účasti zástupců obce, České astronomické společnosti i Agentury Dobrý den, která zastřešuje oblast rekordů v ČR. Za Českou astronomickou společnost se zúčastní mj. její čestný předseda doktor Jiří Grygar.

Bližší informace včetně harmonogramu naleznete v pozvánce