Pozorování u Bezvěrova 12. října

galaxie M31Přijďte se rozloučit s babím létem pod noční oblohu! Obec Bezvěrov a Západočeská pobočka České astronomické společnosti vás v pátek 12. října zvou na veřejné pozorování v Manětínské oblasti tmavé oblohy. Akce se uskuteční vedle vodojemu na kopci u Krašovského vysílače (mapa), začínáme v 19:00.

A co nás čeká? Hned zvečera se podíváme na tenoučký srpek mladého Měsíce, planety Saturn a Mars a také ještě některé objekty letní hvězdné oblohy: mlhoviny v souhvězdí Labutě, planetární mlhovinu Činka v Lištičce, a nebo kulovou hvězdokupu M13 v souhvězdí Herkula. V pozdějších večerních hodinách (okolo 21:00) budeme pozorovat již objekty podzimní oblohy, kromě mnoha jiných i nejvýraznější galaxii viditelnou i pouhým okem, Velkou galaxii v Andromedě.

Akce je samozřejmě zcela zdarma a je vhodná i pro (zvídavé) děti. Návštěvníkům doporučujeme vybavit se teplým oblečením a termoskou s kávou nebo čajem. Noci mohou být chladné, počítejte s tím. Vezměte si s sebou baterku s červeným světlem (vhodné je zadní světlo na kolo nebo obyčejná baterka překrytá červenou fólií), abyste nerušili ostatní. Používání bílého světla (např. v mobilu) je při sledování hvězd nevhodné. Těšíme se na vás 🙂.

Přímo na místě je jen omezená možnost parkování, můžete proto využít parkoviště před vysílačem a 200m na kopec k vodojemu dojít pěšky. V případě nepříznivého počasí v pátek se pozorování přesune na sobotu 13. října.