Perseidy 2021

Perseida

Západečeská pobočka České astronomické společnosti Vás zve na tradiční společné pozorování meteorů do Manětínské oblasti tmavé oblohy, které se uskuteční v pátek 13. srpna od 21:30 na letišti v Manětíně . Úplná tma však nastává až ve 22:30, takže se nemusíte bát, že neco zmeškáte když dorazíte později. Pozorování bude doprovázeno odborným komentářem, který vysvětlí mechanismus vzniku meteorů a meteorických rojů a zodpoví dotazy návštěvníků. Během celého večera budou k dispozici rovněž astronomické dalekohledy, kterými bude možné pozorovat planety Jupiter a Saturn i objekty vzdáleného vesmíru. Akce se uskuteční pouze za jasného počasí, aktuální informace budou zveřejňovány na webových stránkách Západočeské pobočky a na našem Facebooku. Vstup je volný, akce je vhodná i pro děti.

Návštěvníkům doporučujeme vybavit se teplým oblečením, dekou nebo karimatkou (abyste si mohli k pohledu na nebe lehnout) a termoskou s kávou nebo čajem. Noc může být chladná, počítejte s tím. Vezměte si s sebou baterku s červeným světlem (vhodné je zadní světlo na kolo nebo obyčejná baterka překrytá červenou fólií), abyste nerušili ostatní.

Místo konání – letištní plocha v Manětíně se nachází na kopci nad městem, souřadnice: 49°58’56“ N, 13°13’33“ E. Až na místo se dá dojet autem, avšak cesta je ve špatném stavu. Zaparkovat můžete na ploše u příjezdu, nevjíždějte dále na letištní dráhu. V době mezi 21:30 až 00:00 bude probíhat pozorování, při příjezdu nebo odjezdu v tomto čase prosím ztlumte světla a dbejte zvýšené opatrnosti.

Pozorovat Perseidy je samozřejmě možné i individuálně z jiných míst v Manětínské oblasti. Maximum činnosti meteorického roje nastává ve čtvrtek 12. srpna, pro jeho sledování jsou tedy vhodné i noci od středy do neděle.