Přednáška a pozorování v Bažantnici – 9.8.2024

plakat Mayove a astronomieVíte, že se každý rok v Bažantnici u Hvozdu koná Letní astronomické praktikum (známější jako Expedice), které je jednou z největších akcí pořádanou Hvězdárnou v Rokycanech a Plzni? A stejně jako každý rok, i letos nabízí něco pro vás, kdo se praktika neúčastníte, ale zajímá vás vesmír a vše kolem něj!

V pátek 9.8. od 20:30 si zde budete moci poslechnout přednášku Mayové a astronomie, inspirovanou loňskou výpravou za prstencovým zatměním Slunce do Mexika. V případě jasného (nebo alespoň polojasného) počasí pak zhruba od 22 hodin bude následovat pozorování noční oblohy pomocí dalekohledů.

Najdete nás na fotbalovém hřišti v Bažantnici podlé této mapy. Po 22h už bude probíhat pozorování, pokud pojedete autem, snažte se nesvítit na hřiště abyste nerušili ostatní návštěvníky ani účastníky praktika. Nejlepší je zaparkovat přímo v Bažantnici a na hřiště dojít pěšky.

Akce je samozřejmě zdarma a je vhodná i pro (zvídavé) děti. Návštěvníkům doporučujeme sledovat předpověď počasí a případně se vybavit teplým oblečením a termoskou s kávou nebo čajem. Noc může být chladná, počítejte s tím. Pokud plánujete zůstat i na pozorování, vezměte si s sebou baterku s červeným světlem (vhodné je zadní světlo na kolo nebo obyčejná baterka překrytá červenou fólií), abyste nerušili ostatní. Používání bílého světla (např. v mobilu) je při sledování hvězd nevhodné. Těšíme se na vás 🙂.