S Hvězdárnou Plzeň pod tmavou oblohu

pozorovani
Příprava na večerní pozorování, na obloze září planeta Venuše.

Ve čtvrtek 7. května se uskutečnilo v rámci projektu Hvězdy nad Plzní první veřejné pozorování pod tmavou oblohou v Manětínské oblasti tmavé oblohy. Při něm měli návštěvníci možnost spatřit objekty vzdáleného vesmíru ve velkém 40cm dalekohledu, který pro ně připravila Hvězdárna a planetárium Plzeň.

Na akci se bylo nutné předem přihlásit a přijet vlastním vozem na pozorovací stanoviště mezi osadami Stvolny a Kotaneč nedaleko Manětína. Manětínská oblast tmavé oblohy (MOTO) je pro podobné akce velmi vhodná, protože nabízí celou řadu míst s krásnou a dosud temnou noční oblohou. Přitom jde o místa, která jsou dobře dostupná osobním autem a v relativní blízkosti Plzně.
Samotného pozorování se zúčastnila početná skupina turistů z různých koutů republiky, kteří tou dobou přijeli do MOTO obdivovat tmavou oblohu a pozorování velkým dalekohledem pro ně bylo příjemným a vhodným zpestřením. Tyto doplnili přihlášení zájemci z Plzně a místní milovníci tmavé oblohy. V součtu se tak pozorování zúčastnila více než třicítka zájemců. Podrobnější reportáž si můžete přečíst na stránkách Hvězdárny a planetária Plzeň.

V blízké době se můžete těšit na další podobná pozorování – sledujte stránky HaP Plzeň a pokud nechce nic zmeškat, rovnou nám napište, budeme vás informovat.

pozorovani
Účastníci měli možnost pozorovat hluboký vesmír dalekohledy Hvězdárny a planetária Plzeň.