Pozorování v Manětíně 30.8.2019

galaxie M31

Západočeská pobočka České astronomické společnosti a Hvězdárna v Rokycanech a Plzni Vás zvou na pozorování noční oblohy do Manětína, které se uskuteční v pátek 30. srpna. Budete mít možnost podívat se hvězdářskými dalekohledy na planety, dvojhvězdy i objekty vzdáleného vesmíru, vše doprovodí výklad zkušeného astronoma. Akce je samozřejmě zdarma a je vhodná i pro děti (pokud vydrží být vzhůru).

Návštěvníkům doporučujeme vybavit se teplým oblečením a termoskou s kávou nebo čajem. Noci mohou být chladné, počítejte s tím. Vezměte si s sebou baterku s červeným světlem (vhodné je zadní světlo na kolo nebo obyčejná baterka překrytá červenou fólií), abyste nerušili ostatní. Používání bílého světla (např. v mobilu) je při sledování hvězd nevhodné. Pokud máte vlastní dalekohled, neváhejte ho vzít s sebou!

Pozorovací stanoviště se nachází na letišti na kopci asi 1km jižně od Manětína: mapa. Začátek je naplánovaný na 20:30, pozorovat se však bude pouze za jasné oblohy. Pokud přijedete autem, zaparkujte prosím hned na začátku letiště a omezte svícení na co nejkratší dobu. Cesta je dost rozbitá, zvažte proto ponechání auta v Manětíně.

Podrobnější informace zveřejníme před akcí, sledujte proto náš web nebo Facebook.