Perseidy 2023 v MOTO

Perseida

Zveme Vás zve na tradiční společné pozorování meteorů do Manětínské oblasti tmavé oblohy, které se uskuteční v  sobotu 12. srpna, tentokrát hned na dvou místech zároveň! Od 21:30 se můžeme potkat na letišti v Manětíně a zhruba ve stejný čas můžete přijet i do Lukové. Úplná tma však nastává až ve 22:30, takže se nemusíte bát, že neco zmeškáte když dorazíte později.

Akce se svým pojetím budou lišit, v Manětíně bude zaměření čistě astronomické. Pozorování bude doprovázeno odborným komentářem, který vysvětlí mechanismus vzniku meteorů a meteorických rojů a zodpoví dotazy návštěvníků. Během celého večera budou k dispozici rovněž astronomické dalekohledy, kterými bude možné pozorovat objekty vzdáleného vesmíru a později i planetu Saturn. Akce se uskuteční pouze za jasného počasí, aktuální informace budou zveřejňovány na webových stránkách Západočeské pobočky a na našem Facebooku. Vstup je volný, akce je vhodná i pro děti.

Návštěvníkům doporučujeme vybavit se teplým oblečením, dekou nebo karimatkou (abyste si mohli k pohledu na nebe lehnout) a termoskou s kávou nebo čajem. Noc může být chladná, počítejte s tím. Vezměte si s sebou baterku s červeným světlem (vhodné je zadní světlo na kolo nebo obyčejná baterka překrytá červenou fólií), abyste nerušili ostatní.

Místo konání – letištní plocha v Manětíně se nachází na kopci nad městem, souřadnice: 49°58’56“ N, 13°13’33“ E. Až na místo se dá dojet autem, avšak cesta je ve špatném stavu. Zaparkovat můžete na ploše hned u příjezdu, nevjíždějte dále na letištní dráhu. V době mezi 22:00 až 01:00 bude probíhat pozorování, při příjezdu nebo odjezdu v tomto čase ztlumte světla, nesviťe na letištní plochu a dbejte zvýšené opatrnosti.

V Lukové půjde takříkajíc o "multižánrové" setkání. Kromě společného pozorování meteorů na louce bude v noci mimořádně otevřený i kostel duchů, pod sýpkou budete mít možnost drobného občerstvení a opékání buřtů na ohni a možná dojde i na hudební doprovod! Tentokrát však bez astronomické techniky, která bude v Manětíně na letišti. Auto prosím nechte na parkovišti (dobře značeno při příjezdu do obce). Pro aktuální informace o Lukové sledujte událost na Facebooku.

Pozorovat Perseidy je samozřejmě možné i individuálně z jiných míst v Manětínské oblasti a nejen tam. Maximum činnosti meteorického roje nastává v neděli 13. ráno, pro jeho sledování jsou tedy vhodné i noci v pátek a v neděli.